Kali ni saya nak kongsi sedikit dengan pembaca sekalian
perjalan saya sebagai pengusaha cendawan . Memang tidak dinafikan ada pelbagai
cabaran yang kena dihadapi sebagai pengusaha cendawan tidak kesah dari dalam
mahupun luaran . Sekarang sudah menjangkau 1 tahun lebih umur perusahaan saya ,
jika dianalogikan dengan umur manusia , syarikat saya masih bayi lagi masih
merangkak . Namun sebegitu saya dapati
perjalan sebagai seorang pengusaha cendawan ini amatlah menarik dan saya amat
bersyukur kerana perjalanan yang saya hadapi mematangkan diri ni . Almaklum lah
saya ini seorang yang amat pelupa dan banyak buat kesilapan .
Hasil tuaian . |
Dijadikan cerita tempat
saya telah dikunjungi oleh beberapa individu . Ini merupakan tanda baik kerana apa yang saya lakukan telah
menjadi tarikan orang untuk datang dan
melihat disamping saya boleh belajar sesuatu dari mereka . Lelaki bernama Elen
telah datang ke tempat saya untuk melihat tempat disamping mengetahui proses
pengusahaan cendawan ni . Encik Elen amat berminat dengan pengusahaan cendawan
ini setelah saya berkongsi pengelaman dengan dia . Setiba dikawasan saya , saya cerita proses
dari A-Z kepada encik Elen proses
pembikinan yang saya buat , agak terngaga katanya bila dengar proses
pengusahaan cendawan namun saya nasihat kalau ada kemahuan pasti boleh jadi . Individu
seterusnya adalah Mr Peter , pengusahaan cendawan tiram kelabu berasal dari
Kuching Sarawak . Mr Peter tidak lokek ilmu malah berkongsi tips-tips , nasihat
penambahbaikan dan cadangan-cadangan kepada saya malah mengjemput saya untuk
berjumpa dengan dia di Kuching jika keluangan nanti . Sepanjang hari bercerita
dengan Mr Peter memang terbaik almaklumlah pengusahaan dia sudah menjangkau
lebih 20 tahun , dia nasihatkan saya teruskan pengusahaan ni dan jangan menoleh belakang .
Kiri : Bersama Encik Elen dan Kanan : Mr Peter pengusaha dari Kuching |
Dalam bulan ini saya dapati hasil tuaian saya semakin
bertambah baik dan saya ingin mengcentralize hasil saya kepada satu tempat
dengan jumlah yang pukal . Hal ini kerana saya agak payah untuk menjual secara
runcit kepada pelanggan dan terikat dengan masa mereka . Bukan kerana saya
tidak mahu menjual kepada individu lagi , kerana saya dapati kerja saya perlu kemaskini
dan kecekapan perlu ditingkat supaya saya boleh fokus lebih kepada
produktiviti. Syukur saya telah menjumpai kedai yang mahu membeli produk saya
dengan pukal pada harga yang dipersetujui . Sejak itu production saya sudah
tidak cukup untuk menampung permintaan yang kian bertambah . Dan kini ada
beberapa perdekatan telah saya jalankan .
Sambutan cendawan yang amat baik |
Antara perdekatan yang telah saya
lakukan adalah menukar packing baru produk saya . Saya dapati packing product
lama tidak begitu nampak gah , profesional dan cantik . Salah satu keburukan
yang saya dapati mengunakkan packing lama adalah plastik berwap setelah tempoh
dalam beberapa jam , ni menampakkan produk saya tidak cantik . Lantas saya memutuskan
mengunakan pembalut plastik dan polistrin untuk menampakkan profesional .
Proses agak payah sedikit namun saya masih belajar untuk memudahkan pengunaan
packing baru ini . Ternyata produk saya kali tidak berwap dan saya berharap
pelanggan saya berpuas hati dengan packing baru ini .
Kiri : packing lama dan Kanan : packing baharu |
Seterusnya , saya telah membeli
machine mixer untuk memudahkan urusan pengkomposan bahan media cendawan . Pada
dulu jika nisbah 2 tenaga menghasil 1 hasil , kali ini nisbah 2 tenaga mampu menghasil 2 hasil . Agak
cepat namun begitu saya masih mengaturkan pengurusan jentera ini dengan baik .
Yelah kena diperingat untuk kerja penyelengaraan yang baik dan optimum supaya
jentera ini menjalan kerja dengan baik dah lah mahal weiiiii hahahahah . Dengan
suntikkan jentera baru ini saya dapati kerja banyak dipermudahkan dan
mengunakkan ruang yang tidak besar disamping produktiviti meningkat . Sisipan .
tahun baharu dijangka saya akan doublekan lagi usaha dengan izin-Nya semua pasti .
machine mixer untuk memudahkan urusan pengkomposan bahan media cendawan |
Salam
Cosmas moses Boniface
No comments
Post a Comment